Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie čelí "krizi demokracie"? Poslanci vyzývají k přísnější regulaci sociálních médií

Facebook, sociální sítě
Facebook, sociální sítě
Foto: Pixmac

Londýn - Výbor britského parlamentu pro digitální technologie po skandálu kolem společnosti Cambridge Analytica navrhuje přísnější regulaci sociálních médií. Měla by být zodpovědná za "škodlivý" obsah, který je jejich prostřednictvím zveřejňován.

Výbor vyšetřuje sociální média v souvislosti s šířením falešných zpráv a ochranou soukromí uživatelů. Zprávu by měl oficiálně představit v neděli, její kopii ale už v pátek zveřejnil Dominic Cummings, ředitel kampaně Vote Leave prosazující odchod Británie z Evropské unie.

Společnost Cambridge Analytica se letos dostala do centra pozornosti kvůli obvinění, že neoprávněně získávala osobní data desítek milionů uživatelů facebooku. Tato data v roce 2016 údajně využila pro podporu volební kampaně Donalda Trumpa.

Zpráva parlamentního výboru varuje, že Británie čelí "krizi demokracie" v důsledku šíření zhoubných názorů a manipulace s osobními údaji. Doporučuje přísnější regulaci sociálních médií a opatření proti ovlivňování voličů. Volební zákon by se měl podle zprávy upravit tak, aby odrážel změny v technikách volební kampaně v digitální éře.

Firmy jako Facebook či YouTube zodpovědnost za příspěvky na svých stránkách odmítají a označují se za pouhou platformu pro jejich zveřejňování, nikoli za vydavatele.

"Firmy působící v oblasti sociálních médií se nemohou schovávat za prohlášení, že jsou pouhou platformou, a tvrdit, že jsou technologickými podniky, které nehrají žádnou roli v regulaci obsahu na svých stránkách. To není pravda; neustále mění, co se na jejich stránkách zobrazuje a co ne, a to na základě algoritmů i lidských zásahů," píše se ve zprávě výboru.

Témata:  sociální sítě Velká Británie Facebook

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy