Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americké muzeum vrátí Česku vzácný renesanční štít, který ukradli nacisté

Washington
Washington
Foto: Pixabay

Washington - Po desítkách let se do Česka vrátí vzácný renesanční štít, který ukradli nacisté během druhé světové války ze zámku Konopiště. Na štít ve sbírkách Muzea umění ve Filadelfii narazil v roce 2016 při svém výzkumu vimperský historik Ladislav Čepička.

Štít ze 30. let 16. století byl až do druhé světové války na středočeském zámku Konopiště, odkud jej ukradli nacisté. Podle švýcarského serveru tachles plánovali památku, kterou vyzdobil italský malíř Girolami di Tommaso da Treviso, vystavovat v Linci, kde chtěl muzeum vybudovat nacistický vůdce Adolf Hitler.

Po dvou letech bádání a jednání mezi Českem a filadelfským muzeem se podařilo prokázat, že renesanční štít skutečně patřil původně do sbírek rodiny d'Este uložených na Konopišti. Důvodem, proč ověřování původu šítu trvalo tak dlouho, byl fakt, že kdosi po druhé světové válce ze štítu odstranil původní inventární číslo.

Ředitel filadelfského muzea Timothy Rub nyní sdělil zvláštnímu zmocněnci českého ministerstva zahraničí pro otázky holokaustu a boj proti antisemitismu Antonínu Hradilkovi, že není pochyb o tom, že štít patří Česku.

Z Konopiště se během druhé světové války dostal štít nejdříve do Prahy, poté byl převezen do Vídně. Jeho poválečné osudy jsou zatím nejasné, v roce 1976 jej ale Muzeu umění ve Filadelfii odkázal newyorský sběratel německého původu Carl Otto Kretzschmar von Kienbusch.

Podle serveru tachles Česko nyní uvažuje o tom, že by štít prozatím ponechalo ve Spojených státech. Filadelfské muzeum by připravilo výstavu, která by dokumentovala osudy vzácného předmětu, jehož hodnota se odhaduje na milion dolarů (22 milionů korun).

Témata:  architektura muzea USA

Aktuálně se děje

29. dubna 2024 11:28

Za Vrbětice mohou Rusové, potvrdila policie. Stíhat ale nikoho nebude

Policie odložila případ výbuchů muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku, k nimž došlo v druhé polovině roku 2014. Exploze připravily o život dva české občany a způsobily škodu přes miliardu korun. Podle policie se podařilo prokázat podíl ruské vojenské rozvědky na způsobení výbuchů, přičemž jde o součást jejího dlouhodobého diverzního působení mimo území Ruska.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy