Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Deštivý víkend zlepšil situaci ve Švédsku

Švédsko
Švédsko
Foto: Pixabay

Stockholm - Deštivý víkend výrazně zlepšil situaci ve Švédsku, které sužovaly nejhorší požáry v moderních dějinách země. Hasiči a technika, kterou v minulých týdnech vyslalo na pomoc skandinávské zemi několik evropských států, tak začnou tento týden Švédsko opouštět, informovala dnes agentura DPA.

"Nacházíme se v nové fázi. Nyní je výhled lepší," řekl agentuře DPA mluvčí švédské civilní ochrany Mikael Tofvesson. Navzdory tomu, že na některých místech Švédska o víkendu zapršelo, a některé požáry se tak podařilo dostat pod kontrolu, zůstává však země mimořádně suchá.

Ve Švédsku zuří lesní požáry již několik týdnů, většina z nich ve střední části země. Podle úřadu civilní ochrany bylo dosud postiženo asi 25.000 hektarů lesa, především v regionech Gävleborg, Dalarna a Jämtland.

Pomoc Švédsku poskytli sousedé z Norska a Finska, ale i Itálie, Německo, Portugalsko či Polsko. Dvě hasičská letadla z Francie podle švédských úřadů odletí zpět do vlasti v úterý, další dva stroje z Portugalska ve středu. Švédští hasiči většinou ale v terénu zůstávají. Stále totiž hoří asi dvanáct požárů. V nejhorší dny to ovšem bylo i sedmdesát.

Švédsko postihly lesní požáry kvůli neobvykle suchému a teplému počasí. V mnoha částech země zaznamenali největší sucha v období od května do poloviny července od zahájení měření v 19. století. Dnes švédská vláda uvolnila na pomoc zemědělcům postiženým suchem 1,2 miliardy švédských korun (téměř tři miliardy českých korun).

Témata:  Švédsko

Aktuálně se děje

17. května 2024 20:49

Slovensko dementuje nepravdivé informace: Atentátník nebyl liberál ani extremista

Slovenskem otřásl atentát na premiéra Roberta Fica. Střelcem, který po výjezdním jednání vlády pětkrát vystřelil na premiéra, byl Juraj Cintula. Internetem okamžitě začaly kolovat informace o "SBSkáři z Levic". Některé se však ukázaly jako nepravdivé.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy