Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Číně dál bují korupce, komunistický výbor letos potrestal už 37 tisíc úředníků

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Reprofoto YouTube

Peking - Čínský ústřední výbor pro vyšetřování disciplíny (CCDI) komunistické strany v první polovině letošního roku potrestal za finanční trestné činy 36.618 vládních činitelů, včetně jednoho na úrovni ministra.

Nejčastějšími prohřešky mezi vládními úředníky byly dle CCDI podvody se státem vlastněnými vozidly, výměny dárků a neschválené vyplácení odměn.

Boj proti porušování disciplíny a proti korupci se v Číně zintenzivnil po nástupu nového vedení země v roce 2012 v čele se Si Ťin-pchingem.

Čína v roce 2012 zavedla "osm pravidel", jejichž cílem je zlepšit chování veřejných činitelů a zamezit plýtvání peněz ze státní kasy. Za mřížemi už skončilo mnoho vysoce postavených veřejných činitelů.

Prezident Si nicméně nedávno přiznal, že komunistická strana je stále protkána "nečistým myšlením, nečistou politikou, nečistými organizacemi a nečistým stylem práce".

Témata:  Čína korupce Si Ťin-pching 1

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy