Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Unesený Vietnamec se do vlasti dostal slovenským speciálem

Vlajka SR
Vlajka SR
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Berlín - Vietnamský komunistický funkcionář Trinh Xuan Thanh byl loni v létě po únosu v německé metropoli dopraven do vlasti slovenským vládním letadlem. Podle vyšetřovatelů o tom neexistují pochyby, uvedl deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

FAZ také píše, že o transportu uneseného Vietnamce jednali tehdejší slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák a jeho vietnamský protějšek. Podle vyšetřovatelů mělo setkání obou politiků "jediný účel", a sice "dostat pana Trinha relativně bez problémů ze schengenského prostoru zpět do Vietnamu". Kaliňák v minulosti opakovaně odmítl, že by Slovensko bylo vědomě zapleteno do únosu muže, kterého později ve Vietnamu odsoudili na doživotí.

O případu hovořil v květnu s Angelou Merkelovou slovenský premiér Peter Pellegrini, který kancléřce slíbil, že Berlín dostane všechny slovenské informace týkající se únosu. Do něj podle FAZ mohl být zapletený také dřívější poradce slovenské vlády Quang Le Hong.

Šéf slovenské policie Milan Lučanský po dnešní schůzce se slovenským prezidentem Andrejem Kiskou novinářům řekl, že slovenská policie v součinnosti s německými orgány udělala v souvislosti s touto kauzou vše, oč byla požádána, ba ještě víc. Připustil ale, že Kiska vyjádřil s postupem policie nespokojenost.

Trinh byl unesen loni 23. července v centru Berlína společně s jednou ženou, která ho doprovázela. Později se objevil ve Vietnamu a v lednu byl odsouzen za zpronevěru. Hanoj tvrdí, že podnikatel a funkcionář, který předtím v Německu usiloval o azyl, se do země vrátil dobrovolně. Podle Berlína šlo o únos a o bezprecedentní porušení německého i mezinárodního práva.

Témata:  Slovensko Německo policie SR

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy