Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Litva varuje před ruskou mobilní aplikací, sleduje její uživatele

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Nokia

Vilnius - Litva varovala především státní zaměstnance, aby si neinstalovali populární ruskou aplikaci Yandex Taxi. Podle úřadů může nezákonně shromažďovat údaje o uživatelích.

Šéf národního střediska pro kybernetickou bezpečnost Rytis Rainys uvedl, že aplikace Yandex Taxi je intenzivně prověřována, ale mezitím "důrazně doporučuje neinstalovat si ji a nepoužívat ji, a to zejména pracovníkům státních úřadů", řekl Rainys agentuře AP.

Podnik provozující aplikaci sídlí v Amsterodamu, ale je součástí ruské společnosti Yandex, která provozuje stejnojmenný populární vyhledávač. Na litevský trh vstoupil minulý týden. Aplikace vyžaduje mimo jiné přístup k mikrofonům, kamerám a místní síti.

Ředitel pro strategii společnosti Yandex Aram Sargsjan agentuře Baltic News Service řekl, že společnost "zpracovává a ukládá údaje uživatelů (Evropské unie) přísně podle předpisů EU" a je ochotna se podrobit kontrole. 

Yandex provozuje také populární aplikace pro mapy a dopravní informace. Začátkem tohoto měsíce společnost pro sdílení jízdních kol Uber uvedla, že se s Ruskem spojila s Yandexem a pěti dalšími bývalými sovětskými republikami, neboť převzala kontrolu nad ruským trhem. Yandex bude vlastnit asi 59 procent a Uber zhruba 37 procent z kombinované společnosti.

Témata:  Yandex Litva Rusko mobily

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy