Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dálkový plavec Lecomte přerušil pokus o přeplavání Tichého oceánu, nepřálo mu počasí

Velké vlny
Velké vlny
Foto: Pixmac

Tokio - Francouzský dálkový plavec Benoît Lecomte (51) musel kvůli silným bouřím přerušit pokus přeplavat jako první člověk Tichý oceán. Sportovec a doprovodná jachta se vrátili do Jokohamy. Až se počasí uklidní, Lecomte se vrátí na místo, kam už doplaval, a z něj pak bude pokračovat.

Plavec se na výpravu vydal 5. června a podle dnešní informace týmu už měl za sebou 800 z přibližně 8000 kilometrů plánované trasy, jejímž cílovým bodem má být San Francisko na západním pobřeží USA. Cesta, během které Lecomte plánuje plavat denně osm hodin, by podle původních předpokladů měla trvat šest až osm měsíců.

"Počasí je něco, co nemůžu změnit," uvedl Lecomte v e-mailové odpovědi na dotaz sanfranciského onlinového média Seeker, které počin dálkového plavce dokumentuje. "Nebudu se kvůli tomu stresovat. Nebudu se tím zabývat. Je to prostě tak, jak to je, a to je vše," dodal. V Tichomoří je nyní období tajfunů a s Lecomteovou jachtou si pohrávaly tři silné bouře.

Lecomte byl během dosavadního plavání překvapený množstvím plastů a dalších odpadků, na které narazil. V jeho doprovodném týmu jsou mimo jiné experti, kteří na trase provádějí vědecký výzkum. Předmětem jejich zájmu je plastový odpad v oceánu, vliv mimořádného fyzického výkonu na lidské srdce a dopad neštěstí v japonské jaderné elektrárně ve Fukušimě na oceán.

Témata:  moře Japonsko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 13:34

Ramzan Kadyrov má být údajně nevyléčitelně nemocný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy