Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Švédsko přišlo o nejvyšší vrcholek, ledovec na hoře Kebnekaise roztál

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Stockholm - V důsledku rekordně vysokých teplot panujících v arktických oblastech roztála silná vrstva ledovce, který pokrývá jižní vrchol švédské hory Kebnekaise. Titul nejvyššího bodu Švédska tak přebírá nezaledněný severní vrchol Kebnekaise, píše agentura AFP.

"Nikdy jsem na jižním vrcholu neviděla tolik rozehřátého sněhu jako letos v létě," prohlásila profesorka geografie na stockholmské univerzitě Gunhild Rosqvistová. Rosqvistová, která je rovněž šéfkou výzkumné stanice Tarfala ležící nedaleko Kebnekaise.

Ledová pokrývka na jižním vrcholu Kebnekaise se snížila mezi 2. a 31. červencem o čtyři metry. To znamená, že denně roztaje na tomto vrcholu kolem 14 centimetrů ledu. "Postupuje to velmi rychle. Výsledkem tohoto horkého léta bude rekordní ztráta sněhu a ledu na horách," konstatovala Rosqvistová.

Při posledním měření dosahoval jižní vrchol Kebnekaise 2097 metrů nad mořem a byl o pouhých 20 centimetrů vyšší než severní vrchol. "Předpovědi ukazují, že 1. srpna již bude jižní vrchol nižší než severní," uvedla Rosqvistová.

Témata:  Švédsko hory počasí

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy