Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Švédské královské klenoty hledají i v zahraničí. Prodat je bude nemožné, zloději by je mohli zničit

Stockholm
Stockholm
Foto: Pixabay

Stockholm - Ukradené švédské královské klenoty jsou předmětem mezinárodního pátrání. Dvojice zlodějů zřejmě prchla na motorovém člunu. Podle expertů jsou šperky v podstatě neprodejné.

Zloději ukradli dvě královské koruny a jablko z katedrály ve městě Strängnäs na břehu jezera Mälaren za bílého dne, kdy byl kostel otevřený pro veřejnost.

Jedna z korun patřila králi Karlu IX., který vládl zemi od roku 1604 do své smrti v roce 1611, druhá jeho manželce, královně Kristině. Šlo o pohřební koruny, které byly v pozdějších dobách z hrobů vyzdviženy a vystaveny. Karel IX., syn krále Gustava Vasy označovaného za nejvýznamnějšího švédského panovníka, je pochován právě v strängnäské katedrále.

Krádež upoutala nejen švédská, ale i řadu světových médií, která zveřejnila snímky cenností. "Jedná se o prakticky neprodejné předměty. Pro takovéto královské klenoty nelze najít kupce, protože jsou snadno identifikovatelné," řekla deníku Svenska Dagbladet historička umění Pia Staelová von Holstein. Podobný názor má i policistka Maria Elliorová. "Fotografie těchto předmětů se objevily v médiích. Těžko by se daly prodat," prohlásila Elliorová. 

Kunsthistorička Pia Staelová von Holstein vyjádřila obavy, že by se zloději mohli pokusit nakonec klenotů zbavit. "Důležité je, aby tyto královské koruny nebyly zničeny nebo aby se jich zloději nezbavili, až zjistí, že je nedokážou prodat," řekla odbornice.

V roce 2013 ukradli zloději ve švédském městě Västeras korunu a žezlo z pohřební výbavy krále Jana III., bratra Karla IX. Tyto klenoty byly po čase nalezeny ve dvou velkých pytlích na odpadky u dálnice, napsal zpravodajský server The Local.

Témata:  Švédsko krádeže šperky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy