Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pomozte nám, nenechávejte nás v tom. Italský prezident promluvil o uprchlících

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Řím - Italský prezident Sergio Mattarella vyzval Evropskou unii, aby „nenechala Itálii samotnou" čelit přílivu přistěhovalců. Poukazoval na to, že se předpokládá, že do proud migrantů směřujících do Itálie se v létě značně zesílí.

Ve svém projevu na italském ostrově Lampedusa, prvnímu místu příchodu do Evropy pro mnoho migrantů, Mattarella řekl, že Itálie a Evropa dluží „vděk" tamním ostrovanům, kteří „zachraňují životy těm, kteří prchají před hladem a válkou ". Cituje jej server The Local.

Prohlášení prezidenta Mattarella přišla v době, kdy libyjské úřady oznámily objev nejméně 117 těl utonulých migrantů na břehu v západní části libyjského města Zwara. Ti pravděpodobně zemřeli minulý týden po převržení tří lodí.

„Celkový počet do teď objevených těl je 117 ... 70 procent z nich byly ženy, šest patřilo dětem," říká Khames al-Boussefi, mediální koordinátor libyjské Červeného půlměsíce. Další desítky a stovky lidí se pohřešují.

Překonat Středozemní moře a dostat se do Evropy se zatím pokusilo asi 204 tisíc migrantů, kterým se skutečně podařilo dostat na italské neb řecké břehy. Dalších asi 2500 lidí při této snaze zahynulo v moři.

Témata:  uprchlíci Itálie Sergio Mattarella

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy