Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Euro ve Francii je v nebezpečí? Ukrajina zadržela teroristu, který plánoval útok

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Kyjev - Ukrajinská tajná policie SBU překazila plány teroristů na útoky při fotbalovém mistrovství Evropy ve Francii. Zadržela muže, který se pokusil převézt "větší množství zbraní a výbušnin" z Ukrajiny do Polska.

Šéf kontrarozvědky Vasyl Hrycak na tiskové konferenci v Kyjevě prohlásil, že zadržený muž plánoval provést ve Francii patnáct teroristických útoků. Za tímto účelem se spojil s veliteli vojenských jednotek na východě Ukrajiny, od kterých se snažil získat zbraně a trhaviny.

Ředitel SBU přitom nevyloučil, že za plánem údajného teroristy mohou být ruské tajné služby. "Celý plán může být nástrahou ruských tajných služeb," uvedl Hrycak.

Cílem útočníka se ve Francii měly stát muslimské a židovské modlitebny a administrativní budovy, řekl dále Hrycak.

Podle sobotní zprávy deníku Le Dauphiné Libéré ukrajinští pohraničníci 21. května v obytném voze pětadvacetiletého Francouze našli kromě jiného více než 100 kilogramů výbušniny TNT, stovku rozbušek, asi pět kalašnikovů a nejméně tři pancéřové pěsti.

Ukrajina podle Hrycaka plánovala zveřejnit informace o zadrženém teroristovi až po skončení šampionátu. Dnešní oznámení prý vyvolala skutečnost, že o víkendu se zpráva dostala do francouzského tisku.

Témata:  Ukrajina terorismus Francie zbraně fotbal

Aktuálně se děje

8:42

ANO by v březnu vyhrálo sněmovní volby. Zvýšila se podpora mimoparlamentních stran

Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového volebního modelu agentury Median. Volby by s velkým náskokem vyhrálo opoziční hnutí ANO, které by volilo 32 procent voličů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy