Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko i přes problémy zůstává pro USA partnerem

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Singapur - Turecko zůstává klíčovým spojencem Washingtonu v NATO, navzdory napětí mezi oběma zeměmi kvůli tureckému zadržování amerického pastora.

Prohlásil to dnes podle agentury AP americký ministr zahraničí Mike Pompeo, který je na návštěvě Singapuru. Pompeo rovněž varoval Rusko a Čínu před jakýmkoli porušováním mezinárodních sankcí uvalených na Severní Koreu za její zbrojní programy, napsala agentura AP.

Pompeo zdůraznil, že Washington bude vnímat jako velmi závažné jakékoli akce, které by snižovaly tlak, jehož cílem je přimět KLDR vzdát se svých jaderných zbraní. Mimo jiné musí být zcela ukončeno nelegální překládání ropy a dalšího zboží mezi loděmi. Právě čínská plavidla se podle některých zdrojů na těchto aktivitách podílela.

V případě Ruska zmínil Pompeo informace, podle nichž Rusové pokračují ve vydávání pracovních povolení pro tisíce Severokorejců, kteří přicházejí do země nejspíš v rozporu se sankčním režimem OSN.

Témata:  Turecko USA

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy