reklama

Je to poprvé, co vědci ukázali, jak směs fytosanitárních produktů, které se nyní užívají, vyvolává obezitu a cukrovku. Tyto údaje jsou podle autorů výzkumu ještě více důležité proto, že se shodují s dalšími údaji organizace NutriNet.

Studie této organizace, která sleduje potravinové návyky více než 50.000 lidí, ukázala v roce 2013 a pak v roce 2017, že největší spotřebitelé biopotravin jsou vystaveni menšímu riziku nadváhy či obezity a rozvoje metabolického syndromu, který předchází vzniku cukrovky druhého typu.

Vědci z INRA krmili po 52 týdnů myši směsicí nejběžnějších pesticidů, které se nejčastěji nacházejí v zelenině a ovoci. Hlodavci dostávali přijatelnou denní dávku, kterou vypočítal Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a která podle něho nevytváří žádné riziko. Jeden rok u myší odpovídá asi třiceti letům u člověka.

Po šesti měsících experimentu vědci u samečků pozorovali nadváhu. Na konci pokusu nabrali samečkové živení pesticidy zhruba dvakrát tolik na váze, než kontrolní myši. Rovněž u nich narostla tuková hmota a netolerance glukózy, která vznikla už po čtyřech měsících. Myši dostávaly běžnou stravu, která neměla vést k jejich tloustnutí. U myších samiček tyto poruchy nebyly zjištěny, kromě lehké hyperglykémie na závěr pokusu.

Vědci se pokusili osvětlit rozdíly v reakci samců a samic. Zdůraznili význam proteinu zapojeného do buněčné detoxikace. Použili geneticky modifikované myši, které byly zbaveny tohoto proteinu, a studii zopakovali. Tentokrát nebyl žádný rozdíl v nabírání na váze mezi samci vystavenými příjmu pesticidů a kontrolními zvířaty. U samic jsou pravděpodobně zapojeny jiné mechanismy. Vědci zkoumají ochrannou roli hormonů estrogenů.

reklama