Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pesticidy mají na naše tělo obrovský vliv? Zvyšují riziko cukrovky a obezity

Cukrovka, ilustrační fotografie
Cukrovka, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Paříž - Studie vypracovaná francouzským Národním ústavem pro agronomický výzkum (INRA) a Národním ústavem pro zdraví a lékařský výzkum (INSERM) ukazují, že hlodavci mužského pohlaví, kteří byli pravidelně krmeni směsí se šesti běžnými pesticidy, a to v množství považovaném za bezrizikové, značně nabírali na váze a vznikala u nich cukrovka. Myší samice zase byly postiženy jinými, méně výraznými projevy. Jak upozornil deník Le Monde, tyto poznatky se shodují s epidemiologickými studiemi u lidí.

Je to poprvé, co vědci ukázali, jak směs fytosanitárních produktů, které se nyní užívají, vyvolává obezitu a cukrovku. Tyto údaje jsou podle autorů výzkumu ještě více důležité proto, že se shodují s dalšími údaji organizace NutriNet.

Studie této organizace, která sleduje potravinové návyky více než 50.000 lidí, ukázala v roce 2013 a pak v roce 2017, že největší spotřebitelé biopotravin jsou vystaveni menšímu riziku nadváhy či obezity a rozvoje metabolického syndromu, který předchází vzniku cukrovky druhého typu.

Vědci z INRA krmili po 52 týdnů myši směsicí nejběžnějších pesticidů, které se nejčastěji nacházejí v zelenině a ovoci. Hlodavci dostávali přijatelnou denní dávku, kterou vypočítal Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a která podle něho nevytváří žádné riziko. Jeden rok u myší odpovídá asi třiceti letům u člověka.

Po šesti měsících experimentu vědci u samečků pozorovali nadváhu. Na konci pokusu nabrali samečkové živení pesticidy zhruba dvakrát tolik na váze, než kontrolní myši. Rovněž u nich narostla tuková hmota a netolerance glukózy, která vznikla už po čtyřech měsících. Myši dostávaly běžnou stravu, která neměla vést k jejich tloustnutí. U myších samiček tyto poruchy nebyly zjištěny, kromě lehké hyperglykémie na závěr pokusu.

Vědci se pokusili osvětlit rozdíly v reakci samců a samic. Zdůraznili význam proteinu zapojeného do buněčné detoxikace. Použili geneticky modifikované myši, které byly zbaveny tohoto proteinu, a studii zopakovali. Tentokrát nebyl žádný rozdíl v nabírání na váze mezi samci vystavenými příjmu pesticidů a kontrolními zvířaty. U samic jsou pravděpodobně zapojeny jiné mechanismy. Vědci zkoumají ochrannou roli hormonů estrogenů.

Témata:  cukrovka zdraví nemoc

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy