Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

110 let od objevu Willendorfské venuše, možná pochází z Moravy

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Sophie Spitéri

Křemže (Rakousko) - Takzvaná Willendorfská venuše patří mezi nejstarší umělecká zobrazení lidské postavy. Nalezena byla před 110 lety (7. srpna 1908) při stavbě železnice nedaleko Křemže v Dolním Rakousku.

Stáří 11 centimetrů vysoké paleolitické vápencové sošky je odhadováno na 25.000 let. Jejím současným domovem je vídeňské Přírodně-historické muzeum.

O něco starší i cennější je Věstonická venuše, která byla objevena v roce 1925 a která je datována do období 29.000 až 25.000 let před naším letopočtem.

Podle nejnovějších poznatků je možné, že z Moravy pochází i Willendorfská venuše, která byla patrně vyrobena z kamene ze Stránské skály v Brně.

Nejstarší dosud objevené zpodobnění lidské postavy na světě - Švábskou venuši - vytvořil pravěký umělec asi před 35.000 až 40.000 lety. Z Moravy pochází i další významný nález - Landecká (též Petřkovická) venuše stará asi 23.000 let.

Témata:  archeologie Rakousko historie

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.