Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Občanství pro bohaté zločince? Jourová kritizuje praktiky některých zemí EU, chce si na ně došlápnout

Věra Jourová
Věra Jourová
Foto: European Union

Brusel - Eurokomisařka pro spravedlnost Věra Jourová v rozhovoru s německým listem Die Welt kritizovala praxi některých zemí EU, jež výměnou za investice udělují občanství bohatým lidem z¨neunijních států.

"Některé země musejí dělat víc pro to, aby zajistily, že občanství nebude udělováno zločincům, kteří chtějí ohrožovat evropskou bezpečnost nebo se účastnit praní špinavých peněz," prohlásila česká eurokomisařka.

Připomněla, že pokud dotyčný člověk dostane občanství v některé z členských zemí, získá tím práva občanů EU, včetně možnosti volného pohybu po celé EU.

Deník Die Welt jmenoval Kypr, Maltu, Řecko, Bulharsko, Portugalsko, Litvu, Lotyšsko a Maďarsko jako příklad států EU, jež v řadě případů udělily občanství bohatým Rusům, Číňanům, Afričanům či Turkům, kteří předtím v zemi investovali.

Evropská komise se chystá prověřit postup každé z členských zemí při udělování občanství lidem ze třetích států. Na podzim by měla EK zveřejnit nové, přísnější předpisy.

Témata:  Věra Jourová EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy