Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V čele Kolumbie stane Iván Duque, bude nejmladším prezidentem v historii země

Vlajka Kolumbie
Vlajka Kolumbie
Foto: Pixabay

Bogotá - Iván Duque (42) je nejmladším prezidentem v historii Kolumbie, dnes v úřadu střídá Juana Manuela Santose (66). Duque dlouhodobě kritizuje mírovou dohodu s povstalci FARC. Zrušit ji sice nelze, hlava státu ale může zablokovat její uvádění do praxe.

Santos podle serveru BBC Mundo končí s velmi nízkou popularitou, ač dojednal mírovou dohodu, která ukončila půl století trvající konflikt s levicovými povstalci.

Dohoda zemi klid nepřinesla. V oblastech dříve ovládaných povstalci bojují o nadvládu drogové gangy, k nimž se připojila i část povstalců, kteří nesložili zbraně.

Končící prezident Santos, který za dohodu s povstalci dostal Nobelovu cenu za mír, se s národem tento týden rozloučil v televizním projevu. Oznámil definitivní odchod z politiky. Přiznal, že zbývá ještě hodně práce k usmíření ve společnosti.

Duque, který bude řídit čtvrtou největší ekonomiku Latinské Ameriky podle objemu hrubého domácího produktu (HDP), svou vládu obsadil z více než z poloviny ženami. Viceprezidentkou se s ním stává Marta Lucía Ramírezová (64), která je první ženou v této funkci od vzniku Kolumbijské republiky v roce 1886. 

Nový prezident se úřadu ujímá v době, kdy produkce koky, z níž se vyrábí kokain, je nejvyšší za 20 let. Duque bude muset řešit i humanitární krizi statisíců uprchlíků z Venezuely, kteří do Kolumbie v předchozích letech uprchli před ekonomickou a politickou krizí.

Mladšího prezidenta měla Kolumbijská republika jen v roce 1945, kdy se jím jako 39letý stal Alberto Lleras. Jeho ale do této funkce jmenoval Senát po odstoupivším prezidentovi.

Témata:  Kolumbie Iván Duque

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy