Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajina přeruší osobní vlakovou dopravu s Ruskem? Vláda na stole návrh

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Kyjev - Ukrajina by mohla úplně přerušit železniční spojení s Ruskem. Návrh má v tuto chvíli na stole ukrajinská vláda.

Podle agentury Interfax návrh předložil ministr pro infrastrukturu Volodymyr Omeljan jako jednu z dalších reakcí Kyjeva na anexi Krymského poloostrova a podporu, kterou Moskva poskytuje radikálům na Donbasu.

Blokáda by se však týkala jen osobní dopravy, protože přeprava nákladů je významným zdrojem příjmů do ukrajinské státní pokladny. Zablokování nákladní železniční dopravy by rovněž podle Kyjeva mohlo vést ke konfliktu se Světovou obchodní organizací (WTO). 

Spojení mezi Ukrajinou a Ruskem zajišťuje téměř výhradně ukrajinská státní železnice Ukrzaliznycja. Soupravy se vypravují z Kyjeva, Lvova a Chmelnyckého. Ruská státní železnice využívá ukrajinskou železniční síť pro tranzit na trase z Moskvy do moldavského Kišiněva.

Zmocněnec ukrajinského prezidenta Petra Porošenka pro Krym Izet Hdanov dnes podle Interfaxu navrhl, aby Ukrajina přerušila také autobusové spojení s Ruskem. "Zastavení železniční dopravy je jednoznačně správné, ale stejně tak je třeba bezodkladně zastavit i dopravu autobusovou," napsal Hdanov na facebooku.

Témata:  Ukrajina Rusko vlaky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy