Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zrestaurovaná socha vicekrále pobouřila Egypt, ministryně kultury chce věc vyšetřit

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Káhira - Restaurování sochy někdejšího vicekrále Ismáíla Paši v egyptském městě Ismáílíja dopadlo tak katastrofálně, že ministryně kultury Ínás Abdaddáimová pověřila speciální výbor vyšetřením záležitosti.

Ministryně také oznámila, že k veškerým restauračním pracím na památkách musí dát souhlas její úřad a že nepovolené akce se budou stíhat.

Na sociálních sítích kolují snímky pomníku, na němž je vicekrálova socha přemalována černou a stříbrnou barvou, které zcela překryly původní barvy.

Archeolog Sámih Zahár řekl, že sochy umístěné na náměstích a v ulicích je třeba považovat za muzeum otevřené veřejnosti, která se tak může seznámit s historickými osobnostmi, jež měly vliv na vývoj Egypta. Nepovolené zrestaurování sochy v Ismáílíji označil za nejnovější případ vandalismu týkajícího se soch v Egyptě.

Připomenul také, že guvernér provincie Ismáílíja vydal správě stejnojmenného provinčního střediska pokyn zkrášlit náměstí a ulice, což vedlo k přemalování a trvalému zničení původní podoby sochy Ismáíla Paši. Guvernér podle Zahára porušil vládní zákaz restaurování pomníků a umísťování nových bez konzultace s ministerstvy kultury a starých památek.

Ismáíl paša byl vicekrálem Egypta a Súdánu v druhé polovině 19. století. Snažil se Egypta i Súdán modernizovat a hojně investoval do průmyslových a ekonomických projektů, avšak obě země natolik zadlužil, že Egypt byl nucen prodat svůj podíl ve společnosti Suezského průplavu Británii.

Témata:  Egypt sochy zajímavosti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.