Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Kongresu USA poprvé usedne muslimka, její rodiče pochází z Palestiny

USA
USA
Foto: Pixabay

Detroit - Rashida Tlaibová zvítězila v primárních demokratických volbách v michiganském 13. kongresovém okrsku. Stane se tak první Američankou palestinského původu a muslimkou, která se dostane do Kongresu.

Tlaibová (42) je nejstarší ze 14 dětí svých rodičů, kteří se do USA přistěhovali z Palestiny.

Po sečtení téměř všech hlasů odevzdaných v úterních primárních volbách má přes 33 procent hlasů, zatímco její největší konkurentka Brenda Jonesová něco přes 29 procent hlasů, napsal list The Detroit News. V tomto okrsku silně nakloněnému demokratům nebude v listopadových kongresových volbách kandidovat žádný republikán, takže vítězství Tlaibové v této volbě je dané. 

Za vítězství Tlaibová ve svém dnešním tweetu voličům poděkovala. "Děkuji vám moc za to, že jste umožnili, aby se tato neuvěřitelná chvíle stala. Nedostává se mi slov. Nemohu se dočkat, až pro vás budu moci pracovat v Kongresu," napsala.

Tlaibová vedla aktivní kampaň, při níž obcházela voliče v tričku s nápisem Rashida do Kongresu. Podle stanice CNN se stane první muslimkou v Kongresu. V michiganském 13. okrsku v prezidentských volbách v roce 2016 zvítězila s 60,6 procenta hlasů Hillary Clintonová, zatímco nynější prezident Donald Trump tam dostal 0,2 procenta hlasů.

Témata:  Kongres Spojených států amerických (United States Congress) volby v USA muslimové USA

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy