Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Masakr dětí v Jemenu pobouřil svět: Byl to nejhorší války, zní z OSN

Vlajka Jemenu
Vlajka Jemenu
Foto: Pixabay

Saná - Při čtvrtečním náletu arabské koalice v severojemenské provincii Saada zahynuly desítky lidí, mezi nimiž bylo mnoho dětí. Jemenští šíitští povstalci jsou ochotni spolupracovat při vyšetření masakru.

Útok provedla koalice vedená Saúdskou Arábií, která jej označila za legální. Byl podle ní odvetou za předchozí raketový útok z Jemenu na Saúdskou Arábii.

Generální tajemník OSN António Guterres vyzval strany bojující v Jemenu, aby ušetřily civilisty. Útok by se podle něj měl nezávisle a rychle vyšetřit. Vůdce šíitských povstalců Muhammad Alí Húsí v dnešním tweetu tuto výzvu uvítal a napsal, že rebelové jsou připraveni při vyšetřování spolupracovat.

Podle povstaleckých zdrojů, na které se odvolávají agentury, nálet nepřežilo více než 50 lidí a dalších 77 bylo zraněno. Mezinárodní výbor Červeného kříže oznámil, že při náletu byl zasažen autobus vezoucí děti, když projížděl tržištěm. Podle výboru je mezi oběťmi 29 dětí mladších 15 let.

Výkonná ředitelka Dětského fondu OSN (UNICEF) Henrietta Foreová v dnešním prohlášení označila čtvrteční operaci za strašnou a uvedla, že útok na autobus "je tím nejhorším okamžikem brutální války v Jemenu". "Je otázkou, zda to bude také bod obratu, který nakonec bojující strany, Radu bezpečnosti OSN a svět přinutí udělat to, co je správné pro děti, a konflikt ukončit," sdělila Foreová.

Témata:  Jemen Saúdská Arábie OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.