Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Změna image? Kim Čong-un vyměnil svou uniformu za tričko a slamák

Severokorejský diktátor Kim Čong-un
Severokorejský diktátor Kim Čong-un
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Pchjongjang - Horké počasí panuje v posledních týdnech také v KLDR. I vůdce Kim Čong-un, který bývá převážně vídán v tmavé maoistické uniformě s těsným límečkem u krku, zvolil na veřejnosti krátké rukávy.

Fotografie vůdce Kima v krátkých rukávech se slamákem na hlavě zveřejnil severokorejský státní list Rodong sinmun. Podle expertů jsou fotografie dílem severokorejského oddělení propagandy. "Kim se nyní snaží prezentovat národu více neformálně, přátelsky," řekl listu The Daily Telegraph japonský analytik Tošimicu Šigemura.

"Před několika měsíci prováděl Kim ve formálním oblečení inspekce ve vojenských zařízeních, aby dal najevo svou moc. To se nyní změnilo, protože slíbil, že bude rozvíjet ekonomiku země a zvýší životní úroveň jejích obyvatel. Teď proto státní média ukazují Kima v továrnách a na farmách, které produkují potraviny pro občany. Svědčí to o přesvědčení Kima, že má armádu pod kontrolou a může se věnovat hospodářským slibům," dodal Šigemura.

Severokorejská vláda přiznala, že nebývalá vlna veder v zemi způsobila těžké škody na úrodě rýže, kukuřice a dalších plodin. Mezinárodní výbor Červeného kříže varoval, že tyto škody "by mohly mít katastrofální následky a mohly by přerůst ve vážnou potravinovou krizi". 

Témata:  Severní Korea Kim Un-Čong

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.