Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump s Macronem telefonicky jednal o Íránu a Blízkém východě, napětí ale přetrvává

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Washington/Paříž - Americký prezident Donald Trump v pátek telefonicky hovořil se svým francouzským protějškem Emmanuelem Macronem. Podle vyjádření Bílého domu probrali "širokou paletu obchodních a bezpečnostních otázek".

"Měl jsem velmi dobrý hovor s Emmanuelem Macronem, prezidentem Francie. Probrali jsme různá témata, zejména bezpečnost a obchod," napsal na twitter Trump, který je na dovolené ve svém golfovém klubu ve státě New Jersey. 

Elysejský palác reagoval vlastním stručným komuniké, podle něhož Trump a Macron mluvili o Sýrii, Íránu a izraelsko-palestinském konfliktu. Prohlášení mezi tématy rozhovoru neuvádělo obchod, napsala agentura Reuters.

Obchod je nyní zdrojem třenic mezi USA a EU, a to v důsledku Trumpova rozhodnutí uvalit cla na dovoz hliníku a oceli z Francie a dalších zemí. EU reagovala zavedením cel na vybrané americké zboží. Trump také hrozil zavedením cel na automobily dovážené z EU.

Mezi Macronem a Trumpem panuje napětí kvůli odstoupení Washingtonu od jaderné dohody s Íránem a obnovení hospodářských sankcí vůči islámské republice. Ostatní strany dohody včetně Francie chtějí principy sjednané v roce 2015 respektovat i nadále a EU vyzývá evropské firmy, aby se americkým sankcím nepodřizovaly. 

Témata:  Donald Trump prezident USA Francie Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy