Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Corbyn u hrobů teroristů? Politik čelí mezinárodnímu skandálu

Jeremy Corbyn
Jeremy Corbyn
Foto: Facebook

Londýn - Šéf britský labouristů Jeremy Corbyn čelí novému skandálu. Bulvární Daily Mail otiskl fotku, která Corbyna zachycuje u údajných hrobů pachatelů teroristického útoku na olympiádu v Mnichově v roce 1972.

Corbyn nejprve tvrdil, že byl na hřbitově, aby uctil památku obětí izraelského útoku na úřadovny Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) v Tunisu v roce 1985. V pondělí ale přiznal, že věnce byly kladeny také na památku "těch, kteří byli zabiti v roce 1992 v Paříži". To je podle médií narážka na činitele OOP, jenž byl ten rok ve francouzské metropoli zastřelen a který podle Izraele pomáhal mnichovský útok naplánovat.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu po zveřejnění fotky napsal na twitter, že si Corbyn za své počínání "zaslouží jednomyslné odsouzení".

Vůdce labouristů je dlouhodobým kritikem Izraele za jeho politiku vůči Palestincům. Sám je obviňován, že ve své straně toleruje antisemitismus. 

Palestinská teroristická organizace Černé září zajala na letních olympijských hrách v Mnichově v roce 1972 v olympijské vesnici jako rukojmí sportovce a chtěla je vyměnit za Palestince vězněné v Izraeli. V jednom bytě a při pokusu o osvobození rukojmích na letišti Fürstenfeldbruck přišlo o život 11 izraelských sportovců a jeden policista. Zabito bylo také pět teroristů.

Témata:  Jeremy Corbyn Velká Británie Benjamin Netanjahu

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy