Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z mostu v Janově spadl i kamion z Prahy. Řidič skončil v nemocnici

Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo zahraničních věcí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Janov (Itálie)/Praha – Na mostě, jehož část se dnes zřítila v italském Janově, byl také kamion pražské dopravní společnosti SPED-IT. Při zřícení mostu také spadl, jeho řidič přežil.

Česká diplomacie nemá zprávy o jiných českých zraněných či obětech. Zatím jediná potvrzená informace se týká zranění českého řidiče kamionu. Zprávy o jiných zraněných či obětech z České republiky nejsou. „Byl zraněn, nicméně není v ohrožení života. Byl odvezen do nemocnice v Janově, kde je v ošetřování. On sám naši ambasádu o nějakou další asistenci nežádal, komunikujeme s jeho zaměstnavatelem," sdělila ČTK mluvčí ministerstva Irena Valentová.

Jednatel společnosti SPED-IT Václav Zázvůrek potvrdil, že řidič kamionu žije a komunikuje. „Náš kamion jsme našli na fotkách na twitteru, jak lezli do kabiny záchranáři. Takže jsme obvolávali všechny nemocnice. Z návěsu nezbylo vůbec nic," popsal.

Podle druhého jednatele SPED-IT Tomáš Kubíček v ČT doplnil, že řidič není v ohrožení života; má zlomený nos a několik žeber a bude si zajišťovat převoz do Čech. Zatím zůstává v nemocnici a jeho transport bude možný nejdříve za pět dní," poznamenal. Odhadovaná škoda na soupravě je zhruba 2,5 milionu korun. 

O tom, že kamion havaroval, se firma dozvěděla díky sledování polohy vozidla prostřednictvím GPS.

Těsně před polednem se souprava podle GPS zastavila v inkriminovaném místě. "Rodinu jsme informovali. Samozřejmě je šťastný, že to přežil," uvedl Kubíček. Spolehlivý řidič, který u firmy pracuje osm let, vezl zboží na vykládku poblíž Janova.

"Vše se řeší přes pojišťovnu a škoda je již nahlášena," dodal Zázvůrek.

Vzhledem k tomu, že v Janově ještě pokračuje záchranná operace, nemůže česká diplomacie vyloučit, že na místě byli i jiní Češi. „Na naši konzulární linku se od doby neštěstí obrátil jenom zaměstnavatel českého řidiče kamionu, nikdo další nás v této věci nekontaktoval," dodala Valentová.

Most na frekventované dálnici na severu Itálie spadl přibližně v 11:50 SELČ. Při neštěstí zemřelo podle italské tiskové agentury ANSA nejméně 35 lidí a 13 osob bylo zraněno. V sutinách mostu je podle italských policistů rozdrcených několik osobních vozů, zatímco ty nákladní skončily v řece pod mostem.

Přímých autobusových linek z Prahy se neštěstí nedotklo. Autobus společnosti RegioJet na dnešní pravidelné lince z Prahy s příjezdem do Janova ve 14:35 v pořádku dorazil do cíle.

Témata:  zřícený most v Janově (14.8.2018) Češi Ministerstvo zahraničních věcí České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.