reklama

Putin si říká o trest

Ruský prezident Vladimir Putin si dle newyorského deníku zajisté říká o potrestání, pokud jeho agenti použijí chemické zbraně proti dvojitému agentovi, drze zasahují do voleb na Západě, podvádí v mezinárodním sportu, bezohledně pustoší ukrajinské území a porušují lidská práva. To vše vede k závratnému přívalu sankcí ze strany USA a EU a jejich spojenců, které zahrnují zmrazení účtů, zákazy cestování, širokou škálu obchodních embarg a vyhošťování diplomatů, poukazuje editorial. Dodává, že další sankce za ruské zásahy do amerických voleb čekají na schválení v Kongresu.

Sankce poškozují ruskou ekonomiku a po středečním oznámení ruská měna i akciové trhy prudce oslabily, uvádí renomovaný server. Připouští však, že západní sankce zatím prokazatelně nezměnily ruské jednání a Putin naopak na každý nový úder odpovídá zarputilejším obviňováním, že Západ vede boj proti Rusku a podrývá jeho velikost, k čemuž se moskevští tiskoví pověřenci uchýlili i uplynulý týden.

"Putinovi v jeho tvrzeních pomáhá bizarní rozdělení mezi Trumpem a jeho administrativou ohledně Ruska," pokračuje New York Times. Pokládá otázku, jaké je vlastně americké poselství, když se Trump tajně kamarádsky setkává s Putinem a hájí opětovné přijmutí Ruska do G7, zatímco jeho vláda o tři a půl týdne později utahuje vůči Moskvě šrouby.

Putinův mluvčí tak zřejmě výjimečně mluví pravdu, když si stěžuje na velmi nepředvídatelné počínání USA v mezinárodních záležitostech, podotýká prestižní deník. Deklaruje, že ve středu oznámené sankce by ve skutečnosti neměly být příliš překvapivé, jelikož jsou v souladu se zákonem z roku 1991, který žádá uvalení sankcí na jakoukoliv zemi používající chemické či biologické zbraně, a tudíž je Trumpova administrativa měla zavést již před mnoha měsíci.   

Má stále cenu ukazovat Putinovi a jeho okolí, že nehledě na Trumpovo přátelské vystupování i na to, co má ruský prezident na svůj americký protějšek možná v ruce, USA nejsou připravené podvolit se agresím a vměšování Moskvy, píše renomovaný server. Skutečnost, že Washington nadále trestá Rusko navzdory tomu, co Trump říká a dělá, může podle něj také odradit evropské politiky, například v Maďarsku a Itálii, od uvolnění vlastních protiruských  sankcí.

Mocná zbraň

"Ačkoliv jsou sankce mocná zbraň, jejich efektivita klesá, pokud nejsou podpořeny jednotným odhodláním," varuje editorial. Obává se, že rozpory mezi USA a Evropou by umožnily Putinovi tvrdit, že západní trest nepřišel v důsledku ruského jednání, ale kvůli vnitřním sporům mezi západními jestřábi a holubicemi, mezi těmi, kteří chtějí Rusku za každou cenu vzít jeho velikost, a těmi, kteří usilují o přátelské vztahy s důležitou zemí.

Putin tomuto možná skutečně věří a na mezinárodní politiku se dívá cynickou sovětskou  optikou - jak ho naučily roky v KGB - a považuje ji za "hru o trůny", v níž jsou západní akcenty lidských práv a pravidel pouze cynickou zbraní nasazovanou dle potřeby, připouští New York Times. Naznačuje, že ruské zásahy do americké a evropské politiky mohou být přímým důsledkem tohoto světonázoru.

Sankce v reálu nemusí Putina a jeho stoupence přesvědčit, že svět, nebo alespoň Západ, se skutečně zlobí, když Rusko porušuje základní pravidla mezinárodního chování, když v zahraničí používá smrtící chemické zbraně, podněcuje násilí na území suverénního souseda, zabírá cizí území, podvádí na olympiádách, vraždí oponenty a za pomoci kybernetického boje ovlivňuje zahraniční volby, naznačuje vlivný deník. Dodává, že šance na úspěch ještě klesne, pokud bude Putin přesvědčen, že má v Bílém domě spřízněného, či alespoň tvárného ducha a že dokáže Američany vmanipulovat do volby více takových.

Putina by mohla přesvědčit jistota, že určité chování přináší nevyhnutelné a bolestivé škody, přičemž Rusové musí vidět, že jakékoliv uvolnění sankcí závisí jen na nich, nikoliv na nepředvídatelném šéfovi Bílého domu či pár populistech v Evropě, naznačuje New York Times. Poukazuje, že první z nových sankcí, které mají vstoupit v platnost 22. srpna a poté má Rusko tři měsíce na to, aby prokázalo, že chemické zbraně již nepoužívá - pokud se mu to nepovede, mají přijít ještě mnohem tvrdší opatření.

"To by byla dobrá chvíle, aby Trump oznámil, že plně stojí za svým ministerstvem zahraničí  a Národní bezpečnostní radou při volání Ruska k odpovědnosti," píše vlivný deník. Varuje, že vnitřně rozdělená americká administrativa by učinila zmíněné sankce směšnými.