Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Salvini promluvil o migrantech a islámu: Je to šílené. nekontrolovaná migrace způsobila chaos

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Řím - Nekontrolované přistěhovalectví „vede k chaosu, rasismu a sociálním konfliktům", tvrdí italský ministr vnitra Matteo Salvini. Přesto prý ale migraci úplně neodmítá. V pátečním rozhovoru pro italská média uvedl, že „jedinou protilátkou na rasismus" je regulovaná migrace.

Řádná imigrace „zaručuje práva jak Italům, tak i přistěhovalcům“, narozdíl od nekontrolované imigrace z posledních let, která má za následek „chaos“, řekl Salvini v rozhovoru pro deník La Nuova Bussola Quotidiana.

„Jedinou protilátkou proti rasismu - a Italové jsou cokoliv jen ne rasisté - je vrátit se k dodržování zákonů a předpisů a sledovat, kdo vstoupí a kdo opouští tuto zemi," vysvětluje. Salvini také uvedl, že dál pracuje na splnění svého slibu týkajícího se repatriace migrantů, kterým byl odmítnut azyl. Prý ale bojuje s odporem v některých z zemích původu.

„Musíme tvrdě pracovat a dělat to, co jiní v minulosti nedělali. Situace je taková, že v současné době máme dohody se čtyřmi zeměmi a jen jedna z nich funguje dobře. Jde o Tunisko, se kterým máme dva charterové lety týdně, "uvedl.

Existují prý také „absurdní situace" se zeměmi, jako je Bangladéš a Pákistán, „z nichž přicházejí tisíce lidí," řekl. A tyto země pak podle něj umožňují repatriaci jen tím způsobem, že se individuálně řeší jeden migrant po druhém.

„Měli bychom je posadit na pravidelné lety jednoho po druhém, každého s dvojčlenným policejním doprovodem. Je to šílené,“ postěžoval si Salvini. „Takže musíte pracovat, cestovat, mluvit s těmito zeměmi, obnovovat dohody, dělat nové. Už jsem byl v Libyi a Egyptě a teď chci jet do Maroka, Tuniska a Alžírska,“ vysvětluje.

Pokud jde o hrozby, které představuje radikální islám, Salvini uvedl, že kromě boje proti islámskému terorismu je nutná také „ochrana našich hodnot a naší identity, což vyžaduje regulaci islámské přítomnosti a islámských organizací v Itálii".

„Je zřejmé, že fanatická interpretace Koránu je neslučitelná s našimi hodnotami svobody a s křesťanskými hodnotami," řekl. „Jako otec jsem se osobně ve škole setkal se situacemi matek, kterým někdo brání učit se italsky nebo pracovat. Potkal jsem dívky, kterým brání dělat gymnastiku s chlapci nebo chodit na oslavy narozenin s chlapci,“ tvrdí ministr.

„Bohužel určitý typ islámu se ghettoizuje a je neslučitelný s naší společností. A mě udivuje, že někteří v katolické hierarchii se chovají, jako by tomu nerozuměli,“ postěžoval si Salvini.

Témata:  Itálie Islám uprchlíci Matteo Salvini

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy