Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z Venezuely už uteklo 2,3 milionu lidí, OSN bije na poplach

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Počty prchajících Venezuelanů jsou podle OSN alarmující, protože neustále rostou a způsobují obavy z humanitární krize v celé Jižní Americe. Venezuelané utíkají zejména do Kolumbie, odkud ale řada z nich pokračuje i do dalších zemí - Ekvádoru, Peru či Brazílie.

Kvůli ekonomické krizi a autoritářskému režimu ve Venezuele uprchlo v posledních letech z této jihoamerické země na 2,3 milionu lidí. 

Z Venezuely v posledních několika letech odešlo asi sedm procent obyvatel. Zatímco v roce 2015 žilo v cizině asi 700.000 venezuelských emigrantů, loni jich tam bylo už 1,6 milionu. 

Minulý týden vyhlásil stav humanitární nouze ve třech svých provinciích Ekvádor, kam v posledních týdnech přichází na 4000 Venezuelanů denně. Rekordní přechody hranic zaznamenává v posledních týdnech také Peru, kam za den z Ekvádoru přichází na 5100 Venezuelanů.

Z ekonomické krize viní opozice socialistickou hospodářskou politiku autoritářské vlády. Prezident Nicolás Maduro ale tvrdí, že za krizi může opozice a kapitalistické síly z USA či Kolumbie.

Ke krizi ve Venezuele, která má největší prokázané zásoby ropy na světě, přispěl propad světových cen této komodity. Jen malou náplastí na rodinné rozpočty obyvatel jsou ale domácí ceny benzinu, který je téměř zadarmo. Podle serveru BBC Mundo stojí láhev vody asi 3000krát více než nádrž benzinu.

Tento týden ale Maduro oznámil, že dotované ceny benzinu skončí. Od 20. srpna mají Venezuelané platit za benzin mezinárodní ceny. Ty dotované budou platit jen pro obyvatele, kteří se prokážou takzvaným vlasteneckým průkazem. Ten zavedla vláda pro rozdělování potravin a podle opozice ho zneužívá k získávání svých příznivců; průkaz má asi polovina obyvatel.

Témata:  Venezuela uprchlíci Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy