Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin o víkendu navštíví Berlín, odskočí si i na svatbu šéfky rakouské diplomacie

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Berlín/Vídeň/Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin se má v sobotu 18. srpna v Berlíně sejít s kancléřkou Angelou Merkelovou. Cestou do Německa zavítá i na svatbu rakouské ministryně zahraničí Karin Kneisslové.

"Ano, zajede tam cestou do Berlína," řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Putinův poradce Jurij Ušakov uvedl, že Putin se plánuje cestou do Berlína zastavit v Rakousku, kde se vdává tamní šéfka diplomacie. Na veselku jej ministryně pozvala během červnové návštěvy Vídně. 

Podle rakouských médií se svatba Kneisslové (53) a experta na energetiku Wolfganga Meilingera (54) uskuteční v sobotu ve Štýrsku; přesné místo není známo. Agentura AP poznamenala, že Putinova účast na podobných soukromých akcí je vzácná. Svatby se má podle rakouského rozhlasu zúčastnit také kancléř Sebastian Kurz.

Kneisslová se letos v březnu, kdy vrcholila roztržka mezi Británií a Ruskem kvůli otravě dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v Anglii, se vyslovila pro zachování všech komunikačních kanálů s Moskvou. 

Kneisslová je v Kurzově vládě za krajně pravicovou Svobodnou stranu Rakouska (FPÖ). Ta má podle Reuters blízké vztahy s Putinovou stranou Jednotné Rusko. Kneisslová je pokládána za expertku na Blízký východ. Ovládá arabštinu, angličtinu, francouzštinu a španělštinu, domluví se hebrejsky, maďarsky a italsky. Pozornost svého času upoutala i kritikou přistěhovalecké politiky Merkelové či podporou nezávislosti Katalánska.

Témata:  Vladimír Putin Rakousko Angela Merkelová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.