Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V troskách janovského mostu mohou být ještě desítky lidí, záchranáři pátrají po přeživších

zřícený most v Janově (Genova, Italy 14.8.2018)
zřícený most v Janově (Genova, Italy 14.8.2018)
Foto: Reprofoto

Janov - Hasiči v Janově se stále nedostali ke všem zavaleným autům, která zůstala pod sutinami části dálničního mostu. Nevylučují, že ještě naleznou nějaké přeživší. Státní pohřeb obětí se bude konat v sobotu.

Podle zpřesněné bilance při neštěstí zahynulo 38 lidí. Panují ale obavy, že v troskách by mohly být ještě desítky dalších. "V noci na dnešek jsme neměli štěstí, nikoho jsme nenašli," řekl Emanuele Gissi, který na místě řídí práce hasičů. "Hledáme v dutinách, kde by mohli být lidé, ať už živí, nebo mrtví," dodal.

"Velké kusy betonu, které z mostní konstrukce spadly, se snažíme rozřezat, potom je odstraní jeřáby. Následně vyšleme pátrací psy a pokud příznivě zareagují, vyšleme za nimi personál," řekl Gissi. "Je to nebezpečná práce, protože ty trosky jsou nestabilní", stejně jako zbytek mostní konstrukce, která dosud stojí, řekl také.

Prefektura dostala mnoho zpráv o pohřešovaných osobách, "není ale snadné rozlišit, zda někdo nezvedá telefon, protože už je na dovolené na druhém konci světa, anebo bohužel dole (pod sutinami)", řekl italský ministr vnitra Matteo Salvini.

Most "se nezřítil nešťastnou náhodou, ale protože nebyla provedena údržba", řekl šéf vládního Hnutí pěti hvězd a vicepremiér Luigi Di Maio už ve středu. "Ti, kteří nesou zodpovědnost, mají jméno a příjmení, je to (společnost) Autostrade per l'Italia," dodal. Jmenovaná společnost patří do skupiny Atlantia. Dnes vicepremiér dodal, že vlastníci měli více investovat do bezpečnosti a nestarat se tolik o dividendy.

Témata:  zřícený most v Janově (14.8.2018) Itálie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy