reklama

Italský ministr vnitra Matteo Salvini uvedl, že loď italské pobřežní stráže vzala v noci v maltských vodách na palubu přes 170 osob, kterým předtím maltská hlídka neposkytla pomoc.

Migranty by podle něj měla přijmout Malta. "Požádal jsem italské plavidlo, aby kontaktovalo maltské úřady, aby poskytly přístav na jejich vylodění," citovala Salviniho agentura AFP. Italské ministerstvo vnitra podle Salviniho o noční operaci lodě italské pobřežní stráže nevědělo.

Italský politik obvinil maltské námořnictvo, že migrantům neposkytlo asistenci a snažilo se jejich člun doprovodit do italských vod. Italská loď ale podle něj zasahovala ještě ve vodách Malty.

Pětice zemí Evropské unie se předtím dohodla, že si běžence z jiné záchranářské lodi Aquarius rozdělí, později se k nim přidala ještě Itálie. Tato dohoda by ale podle zdrojů z ministerstva vnitra byla v ohrožení, pakliže by musela novou skupinu migrantů přijmout Itálie. Salvini prohlásil, že co se týče přijímání běženců, splnila Itálie v posledních letech "svou povinnost a také povinnosti ostatních".