Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč se zřítil most v Janově? Architekt přišel s novou teorií

zřícený most v Janově (Genova, Italy 14.8.2018)
zřícený most v Janově (Genova, Italy 14.8.2018)
Foto: Reprofoto

Janov - Architekt Antonio Brencich se domnívá, že pád mostu v Janově mohlo spustit prasknutí ocelového nosného lana. Při zhroucení mostu podle dosavadní bilance zahynulo 38 lidí.

"Říká se, že zřícení (mostu) spustilo prasknutí nosného lana. Existují svědectví a videozáznam, které tomu nasvědčují," řekl dále Brencich, který učí na janovské univerzitě a který je členem šestičlenné komise vyšetřující neštěstí.

Podle architekta ale ke zhroucení konstrukce nepřispělo nadměrné zatížení. "Déšť, blesky, nadměrné zatížení - to jsou všechno fantaskní hypotézy, které (komise) ani nebere v úvahu," dodal. Brencich ihned po neštěstí v televizi RaiNews 24 uvedl, že kvůli zakrytí lan betonem se jejich stav těžko monitoroval.

Nejméně 17 rodin obětí neštěstí v Janově se rozhodlo bojkotovat státní pohřeb plánovaný na sobotu, informoval dnes list La Stampa.

"Můj syn se nestane číslem ve výčtu mrtvých, které zabilo nedodržování závazků pro Itálii typické. Postarám se o to, aby se on i ostatní dočkali spravedlnosti. Nestojíme o fraškovitý pohřeb, chceme obřad doma, v našem kostele v Torre del Greco. Žal je naše osobní věc, (politická) přehlídka ničemu nepomůže. Dnes začíná naše válka o spravedlnost a pravdu, která nikdy neskončí," napsal na sociálních sítích Roberto Battiloro. Jeho 29letý syn Roberto se chtěl spolu se svými třemi kamarády původně vydat do Barcelony letadlem. Nakonec jeli autem. Ze čtveřice přátel nepřežil pád mostu ani jeden.

"V tento stát jsem ztratila důvěru," konstatovala s pláčem Denise Vittoneová. Její sestra Andrea zemřela v sutinách spolu se svými dvěma dcerami ve věku 12 a 16 let a Claudiem Possettim, za něhož se před nedávnem vdala. "Způsobil to stát, (politici) by se vůbec neměli ukazovat. To, co předvádí, je ostudné," tvrdí Nunzia Espositová, matka dalšího ze čtveřice mladíků z Torre del Greco, 26letého Gerarda.

Témata:  Itálie zřícený most v Janově (14.8.2018)

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy