Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boeing sjel v Manile z ranveje, letiště je ochromeno

Letadla, ilustrační foto
Letadla, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Manila - Letadlo čínské společnosti Xiamen Air sjelo ve čtvrtek večer po přistání v Manile z ranveje. Všech 157 cestujících a osm členů posádky vyvázlo bez zranění, ale letiště se stále potýká z vážnými problémy.

Hlavní startovací a přistávací dráha letiště v Manile bude uzavřena do pěti ráno v sobotu místního času (dnes 23:00 SELČ), uvedly filipínské úřady.

Zrušeno bylo 112 mezinárodních a domácích letů, a dalších 118 bylo zpožděno. To vedlo k chaotickým scénám na největším filipínském letišti, kde cestující čekali v dlouhých frontách před terminály a odbavovacími pulty.

Boeing 737-800 vážící 43 tun skončil mimo dráhu nedaleko obvodového plotu letiště s levým křídlem dotýkajícím se země. Úřady na jeho odklizení musely povolat dva jeřáby, které se pokoušejí letoun vyzvednout. Xiamen Air je dceřinou firmou China Southern Airlines.

Letoun napoprvé špatně nalétl na přistání, a když se zvedl, obletěl další kolečko a přistával napodruhé, ztratil spojení s řídící věží. Po dosednutí na ranvej poskočil a sjel z dráhy, sdělil novinářům generální manažer letiště Ed Monreal.

Témata:  letecké nehody Filipíny letectví a letadla

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy