Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Loď s uprchlíků dostala povolení zakotvit na Sicílii, pod jednou podmínkou

Italské námořnictvo zachraňuje uprchlíky
Italské námořnictvo zachraňuje uprchlíky
Foto: Amnesty International

Řím - Loď italské pobřežní stráže Diciotti se 177 migranty na palubě má zakotvit v sicilském přístavu Katánie. Ministr vnitra Matteo Salvini vzápětí reagoval, že nenechá vystoupit z lodi jediného běžence, dokud mu EU nepotvrdí, že je převezmou jiné unijní státy.

Muži z pobřežní stráže splnili svou službu a 27 kilometrů od (ostrova) Lampedusa zachránili lidské životy, napsal na twitteru italský ministr dopravy Danilo Toninelli. "A teď se musí rychle přičinit Evropa," dodal.

"Ministr Salvini nepovolil a nepovolí vylodění migrantů z lodi Dociotti, dokud nebude mít jistotu, že skončí jinde," uvedlo italské ministerstvo vnitra.

Loď Diciotti vyzdvihla 190 běženců z moře ve středu. Pobřežní stráž 13 z nich ve vážném zdravotním stavu přepravila do Itálie. Se zbylými migranty zůstávala v mezinárodních vodách a Řím se v té době snažil vyjednat, aby běžence převzala Malta, jejíž oblastí po záchraně nejprve propluli.

Témata:  uprchlíci Itálie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy