Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruští umělci protestují proti Putinovým zákonům o svobodě, policie zasahuje

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Moskva - V Rusku se množí protesty umělců proti politice prezidenta Vladimira Putina a zákonům omezující svobodu. Zatímco turisté se baví, policie je nekompromisní.

Roman Roslovcev si na sebe vzal masku Vladimira Putin a kráčí rozhodným krokem k Rudému náměstí, aby pranýřoval zákon, o němž soudí, že potlačuje svobodu. Policisté muže ihned zadrží. Kolemjdoucí si scénu fotografují. Jedna žena pokrčí rameny a konstatuje: "Nemáme žádnou svobodu projevu."

Leninův dvojník, s nímž se turisté fotografují, znechuceně sleduje, jak se nepravý Putin nechává zadržet. Roslovcev už po deváté končí svůj den v policejním antonu.  Pro tohoto umělce je to jediným prostředkem, jak bojovat proti zákonu, jenž stanoví až pět let vězení pro osoby, které se dvakrát během půl roku zúčastnily nepovolené demonstrace.

Zákon byl schválen krátce po znovuzvolení Putina v květnu 2012. Předvolební kampaň byla provázena velkými protivládními demonstracemi. Ruský prezident pak nechal schválit několik zákonů zvyšujících tresty vězení za účast na takových akcích.

"Pro mnoho lidí bylo uvěznění Pussy Riot rozhodujícím obratem," vysvětluje aktivista Arťom Loskutov, který má blízko k ruskému punku. "Do té doby se umělci mohli vězení vyhnout," zdůrazňuje. V rodném sibiřském městě Novosibirsku aktivista pořádá průvody s absurdními hesly. "Ovesná kaše je ďábel," můžeme číst na transparentech, které nesou demonstranti vždy na 1. máje.

Letos byla demonstrace označena za satanistickou a protiruskou a úřady uspořádaly vlastní absurdní přehlídku, prohlásil Loskutov. "Považují za hrozbu všechno, co je nezávislé. Máme stále méně prostoru pro svobodu vyjadřování," soudí.

Umělci se radikalizují. Právě začal proces s Pjotrem Pavlenským, který je obviněn z toho, že zapálil vchod do sídla Federální bezpečnostní služby (FSB). Umělec je ve vězení od listopadu. Svůj proces považuje za frašku a nechává svědčit jako své svědky osoby, jako jsou prostitutky, sdělila novinářům jeho advokátka Olga Dinzeová.

Jiní umělci, kteří vystupují proti režimu, jako je Jekatěrina Něnaševová, považují tento druh odporu za příliš extrémní na to, aby zburcoval obyvatele. S dalšími mladými umělci dává přednost mírnějšímu protestu: na oděv si připevňuje slogany proti vládě nebo proti zákonům omezujícím svobodu vyjadřování. Další umělci berou útokem zastávky autobusů a místo reklamy tam vylepují fotografie Putina s výhrůžnými nápisy.

Témata:  Rusko Vladimír Putin demonstrace v Rusku

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy