Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konzervativci žádají čistku mezi homosexuálními kněžími

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Washington - Konzervativci v USA volají po čistce mezi homosexuálními kněžími. Odpůrci tak razantního kroku poukazují na to, že homosexuálů je v církevních službách mnoho a jen málo z nich o své orientaci promluvilo veřejně.

Církev by podle liberálních názorů měla deklarovat svou otevřenost a vyhlásit, že homosexuálové jsou vítáni, pokud dodrží celibát. "Nápad s čistkami je směšný a nebezpečný," řekl agentuře jezuita James Martin, duchovní a spisovatel. "Jakákoli čistka vyprázdní farnosti a duchovní řády, z nichž odejdou tisíce kněží a biskupové, kteří žijí zdravým životem v celibátu," konstatoval.

Debaty o homosexuálních kněžích vyvolal případ bývalého kardinála Theodora McCarricka, který údajně zneužíval seminaristy a mladé chlapce. 

Odpůrcem homosexuálů v církevní službě je Thomas Berg, který řídí seminář Sv. Josefa na newyorském předměstí Yonkers. Mladé uchazeče pečlivě prověřuje včetně jejich "psychosexuálního" vývoje, píše AP. Ptá se jich na partnerské zkušenosti a zkoumá míru jejich přitažlivosti pro muže. 

Podle katolických konzervativců v USA existuje "homosexuální subkultura" v mnoha diecézích a seminářích. To prý dokazuje přítomnost sítě homosexuálně aktivních mužů, kteří se vzájemně kryjí. "Ve světle nedávných strašlivých skandálů se zdá být jasné, že zde skutečně existuje homosexuální kultura, nejenom v kléru, ale i ve vyšší hierarchii, která musí být vykořeněna," řekl vlivný kardinál Raymond Burke.

Témata:  homosexuálové církev USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy