reklama

Napsal to dnes řecký deník Kathimerini, který zveřejnil video z bezpečnostní kamery domu nedaleko obce Mati. 

Krátce předtím, než se požár rozšířil do Mati, pálil 65letý muž v nedaleké vesnici dřevo a suchou trávu. Vyšetřovatelé prověřují, zda právě tato nedbalost nebyla jednou z příčin nejtragičtějších požárů v Řecku za několik desetiletí. V ten den vál silný vítr, takže požár se rozšířil tak rychle, že řada lidí nestačila utéct a uhořela či se udusila.

Lesní požáry kolem obce Mati, která leží východně od Atén, a v dalším regionu západně od Atén, vypukly 23. července a kvůli vyprahlé půdě a silnému větru se šířily velmi rychle.

V pondělí se před parlamentem v Aténách konala demonstrace lidí, kteří při červencových lesních požárech přišli o své domovy. Poškození žádají vládu, aby je rychle a dostatečně odškodnila. 

Deník Kathimerini dnes také informoval, že na severozápadě Peloponéského poloostrova od pondělí bojují hasiči s dalšími lesními požáry. V regionu Élida poblíž města Amaliada se plameny snaží uhasit přes 60 hasičů, jimž pomáhají tři letadla a tři vrtulníky. V pondělí odpoledne vypukl požár i na Krétě východně od Heraklionu u letoviska Analipsi, do boje s plameny tam byly nasazeny tři desítky hasičů.