Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový most může stát v Janově za osm měsíců

zřícený most v Janově (Genova, Italy 14.8.2018)
zřícený most v Janově (Genova, Italy 14.8.2018)
Foto: Reprofoto

Janov (Itálie) - Firma Autostrade per l'Italie, provozovatel zříceného Morandiho mostu v Janově, by mohla postavit nový, ocelový most za osm měsíců.

Informovala o tom dnes agentura ANSA s odvoláním na výkonnou radu společnosti. Rada vyčlenila po neštěstí, při kterém přišlo o život 43 lidí, 500 milionů eur (12,9 miliard Kč) mimo jiné na pomoc rodinám pozůstalých a na stavbu nového mostu.

V projektu se počítá se zapojením společností, dodavatelů a projektantů včetně zahraničních, uvedla rada. Plán společnosti Autostrade per l'Italie dále předpokládá "demolici nynějších zbývajících částí mostu a postavení nového, ocelového mostu na základě nejmodernějších dostupných technologií za osm měsíců od obdržení nezbytného povolení," uvedla výkonná rada společnosti.

Ta po neštěstí vyčlenila z vlastních zdrojů 500 milionů eur (12,9 miliard Kč). Podle plánu, který oznámila již v sobotu, jsou peníze určeny rodinám obětí, na stavbu nového mostu, na janovskou dopravu a na zrušení mýtného na některých silnicích.

Témata:  Itálie zřícený most v Janově (14.8.2018)

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy