reklama

Během dovolené v letním sídle Fort de Bregancon se Macron na veřejnosti příliš neukazoval a věnoval se četbě, uvedla agentura AP. Absolvoval několik telefonátů se světovými lídry včetně amerického prezidenta Donalda Trumpa a ruského prezidenta Vladimira Putina. Na krátké pracovní schůzce a neformální večeři pak hostil britskou premiérku Theresu Mayovou.

Nyní však Macronův kalendář plní hlavně domácí agenda a také snaha o nápravu vlastní image. V červenci čelil 40letý prezident největšímu skandálu za dobu svého působení, když byl na videu z květnové demonstrace identifikován jeho čelný bezpečnostní pracovník Alexandre Benalla, jak v policejní výstroji útočí na jednoho z účastníků.

Macronova popularita spadla na nejnižší hodnoty od jeho zvolení v květnu 2017. Podle průzkumu agentury YouGov vypracovaného na začátku srpna jej vnímá pozitivně jen 27 procent Francouzů.

Prezident však ujišťuje, že zůstává stejně bojovný a doufá, že letní dovolená vdechne jeho reformním snahám nový život. Vláda musí přijít s návrhem nového rozpočtu v době, kdy analytici předpovídají Francii pomalejší ekonomický růst než loni. Kabinet si přitom vytyčil ambiciózní cíl snižování veřejných výdajů a deficitu. Podle Elysejského paláce jsou mezi prioritami školství, bezpečnost a udržitelný rozvoj, zatímco hluboké škrty mají nastat například v oblasti bydlení, napsala agentura Reuters.

Macron také slíbil úspory v řádu miliard eur v rámci výdajů na zdravotnictví. Rozsáhlou reorganizaci nákladného systému zdravotní péče má vláda detailněji představit během září. Podle AP budou tyto kroky bedlivě sledované, neboť Francouzi na své zdravotnictví, považované mnohými za jedno z nejlepších na světě, nedají dopustit.

Po předchozích kontroverzních reformách zákoníku práce a státní železniční společnosti SNCF hodlá Macron pokračovat v uvolňování regulace například zákonem, který má podpořit růst menších podniků odstraněním některých finančních a byrokratických překážek. Dalším z chystaných opatření je zjednodušení francouzského důchodového systému, slíbené na rok 2019. Macron také stále nevyjasnil, jak plánuje do konce funkčního období zrušit 120.000 pracovních míst ve státní sféře.