Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Němečtí lovci nacistů ročně odhalí desítky zločinců

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Berlín - Pátrání po nacistických zločincích pokračuje, byť dramaticky klesá pravděpodobnost, že budou ještě naživu. Německá centrála pro vyhledávání osob podezřelých ze zločinů nacismu takových osob ročně najde kolem 30.

Vedoucí státní zástupce spolupracující s úřadem v Ludwigsburgu Jens Rommel agentuře DPA řekl, že není jasné, jak dlouho ještě centrála pro zkoumání zločinů nacismu bude působit. 

V současnosti se vyšetřovatelé soustředí na různé nacistické tábory. Poté, co se loni žalobci zabývali několika případy z někdejších koncentračních táborů Ravensbrück, Mauthausen a Buchenwald, se letos zaměřují na vyhledávání osob odpovědných za nacistické zločiny v koncentračních táborech Sachsenhausen, Gross-Rosen a Mittelbau-Dora.

Podle Rommela se dají vraždy nebo napomáhání k vraždám snadněji prokázat v systému tábora, kde navíc byli přisluhovači nacistů poměrně mladí, takže je o něco větší pravděpodobnost, že ještě žijí. Rommel a jeho 20 spolupracovníků, z nichž je sedm státních zástupců, vedou předběžná vyšetřování také v zahraničních archivech.

Centrála v Ludwigsburgu podle něj každý rok předá státním zastupitelstvím zhruba 30 případů. Žalobu pak může podat vždy příslušné státní zastupitelství v blízkosti někdejšího koncentračního tábora nebo místa bydliště podezřelého. Většinou ale k žalobě nedojde, protože podezřelí jsou dávno výrazně starší 90 let a většinou už nejsou schopni účastnit se soudního řízení. Přesto nyní podle Rommela běží čtyři procesy s bývalými dozorci v koncentračních táborech - dva v Münsteru, jeden ve Frankfurtu nad Mohanem a jeden v Mannheimu.

Témata:  Německo nacisté koncentrační tábory

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy