Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko zuří. Odmítá odškodnit Pobaltí za sovětskou okupaci

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Ministři spravedlnosti Estonska a Lotyšska se v úterý vyslovili pro vymáhání odškodného za sovětskou okupaci. Kreml požadavek popudil a rázně ho odmítl.

Rudá armáda obsadila Pobaltí v roce 1940 na základě tajného dodatku k paktu Ribbentrop-Molotov. Poté okupační režim vypsal volby, k nimž byly připuštěny jen prokomunistické strany. Takto složené parlamenty pak schválily připojení k SSSR. Součástí Sovětského svazu byly tři pobaltské republiky, a to až do jeho rozpadu počátkem 90. let.

Estonsko, Litva a Lotyšsko před třemi lety podepsaly společné prohlášení o nezbytnosti domáhat se odškodnění za sovětskou okupaci. Jen Litva před lety vyčíslila tyto požadavky na 30 miliard dolarů (dnes 665 miliard Kč), ale zaznívala i suma více než pětadvacetkrát vyšší.

"Samozřejmě že vůbec nesouhlasíme s výrazem 'sovětská okupace' a nesouhlasíme ani s tím, aby se jednalo o nějakém odškodnění," prohlásil dnes kremelský mluvčí Dmitrij Peskov. "Nesmí se ani zapomínat na přispění k hospodářskému a sociálnímu rozvoji Pobaltí v době Sovětského svazu," dodal.

Peskov podle agentury TASS také usoudil, že jde o staré téma, které už dlouho nastolují "horké hlavy".

Témata:  Rusko Lotyšsko Estonsko

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.