Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velké problémy osmadvacítky: Buďme upřímní, unie neexistuje. Představitel EU promluvil

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel – Jen málokdo z evropských federalistů je v tuto dobu klidný – obzvláště kvůli blížícímu se hlasování o tom, zda Velká Británie setrvá v Evropské unii. Šéf liberální evropské frakce ALDE a někdejší belgický premiér Guy Verhofstadt však podle svých slov zůstává optimistou, dokonce větším než v minulých měsících.

„Jsem optimističtější, než jsem byl před několika měsíci," řekl v rozhovoru pro EUobserver. Verhofstadt je jedním z mála politiků EU, který otevřeně vyzývá k vytvoření jednotného superstátu. Je optimistický, protože tvrdí, že hlasování o brexitu bude tak jako tak cestou k novým jednání o úmluvě EU. „Celá diskuze a referendum kolem britského členství je příležitost," myslí si.

Bez ohledu na výsledek to podle Verhofstadta povede „ke změnám v evropské architektuře".

EU je podle něj v období několika krizí – a to v oblasti hodnot, ekonomiky, migrace a terorismu a bezpečnosti. Osmadvacítka podle něj také trpí „geopolitickou slabostí".

„Lidé propadají zpět k nacionalistickým a populistickým receptům, protože vidí Evropskou unii, která nefunguje, takže automaticky věří těm, kteří říkají, že je lepší se vrátit do minulosti a do starých národních států minulého století, protože to fungovalo," myslí si. Podle Verhofstadta různé krize pramení z jednoho problému - z dysfunkční povahy institucí EU.

„Drama a tragédie všeho je, že to, co máme dnes, není svazek... je to konfederace národních států, která je stále založena na pravidlu jednomyslnosti. A to nemůže fungovat," řekl. „Evropa nemá instituce schopné vypořádat se s dnešními problémy. Je to velmi jednoduché," má jasno.

„Národní státy se nechtějí vzdát své moci. Mluvíme v podstatě o předání moci a to někteří nechtějí udělat," domnívá se. Pokud by Spojené království získalo „zvláštní status" nebo „přidružené členství", pak by podle něj proevropské státy mohly pokračovat „prohlubování unie". „To je důvod, proč jsem teď optimističtější," vysvětluje v rozhovoru.

Poukazuje na to, že EU obvykle trvá asi 10 let plných problémů, než se najde řešení, jako příklad uvádí bankovní unii. Domnívá se proto, že v otázce uprchlické krize a kvót by to mohlo být podobné. „Ono to přijde. Otázkou je, jak velkou škodu musíme předtím prožít, než konečně řekneme: Ano, ano. Neexistuje žádná jiná cesta," říká šéf ALDE.

V této situaci je podle Verhofstadta německé vedení zapotřebí více než kdy jindy. „Myslím, že je důležité, že se Německo zapojuje více do evropských záležitostí. Nyní je jeho role zásadní," řekl zástupce liberálů.

„Buďme upřímní, unie neexistuje... a my musíme udělat zásadní posun k federální unii. To nyní leží na stole. Hovoříme o samostatném rozpočtu a pokladně v eurozóně, skutečném obranném společenství. Musíme tento posun udělat a potřebujeme k tomu Německo," dodal.

Témata:  EU Guy Verhofstadt

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 11:32

Biden chce debatovat se svým republikánským oponentem Donaldem Trumpem

Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem Donaldem Trumpem později na podzim. Toto prohlášení bylo dosud nejvyhraněnější Bidenovo stanovisko k této záležitosti. Informace převzala agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy