Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Smolenská tragédie nedá Polákům spát.. Pojedou do Ruska zkoumat trosky letadla

Polská vlajka
Polská vlajka
Foto: Pixabay

Moskva/Varšava - Polští vyšetřovatelé příští měsíc budou moci ohledat letadlo, které se před osmi lety zřítilo u Smolenska. Oznámily to dnes ruské úřady, které trosky stroje dosud nevrátily do Polska.

Dodatečné zkoumání agregátů a dalších prvků letadla za přítomnosti polských zástupců se uskuteční ve Smolensku od 3. do 7. září, řekla agentuře TASS mluvčí ruských vyšetřovatelů Svetlana Petrenková. 

Polský prezident Lech Kaczyński zahynul v dubnu 2010 cestou na pietní akt, při němž měl v západoruské Katyni uctít památku tisíců Poláků, které popravili Rusové za druhé světové války na příkaz Josifa Stalina.

Letadlo, v němž bylo 96 vysoce postavených politiků, vojáků a duchovních, se ale zřítilo při přistání na letišti ve Smolensku. Katastrofu nikdo nepřežil.

V Polsku jde o vyhraněnou politickou otázku. Nynější vládní pravicová strana Právo a spravedlnost (PiS), v jejímž čele stojí bratr zemřelého Lecha Kaczyńského Jaroslaw, se snaží prokázat, že za prezidentovu smrt nese vinu tehdejší liberální vláda  Donalda Tuska.

Hodně příznivců PiS také věří spiklenecké teorii o atentátu na prezidenta. "Letoun Tu-154M zničila ve vzduchu exploze," oznámila v dubnu vyšetřovací podkomise vedená exministrem obrany Antoni Macierewiczem. Podle opozičních médií ale pro tuto hypotézu neexistují důkazy.

Témata:  Polsko Rusko letecké nehody

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy