reklama

Agrofert, který nynější český premiér Andrej Babiš začátkem loňského roku vložil do svěřenského fondu, v roce 2013 koupil německou pekárenskou skupinu Lieken. Z tehdejších 4000 zaměstnanců jich nyní skupina má asi 2800. Dalších 1665 míst se přitom Agrofert chystá zrušit.

Část propuštěných zaměstnanců, mezi které patří podle poslance Erbena i asi 300 pracovníků v sasko-anhaltském městě Weißenfels, mělo najít náhradní práci ve více než hodinu vzdáleném Wittenbergu, kde Agrofert rozjel nový provoz.

"Nikdo to ale neudělal. A neudělal to z toho důvodu, že tam jsou lidé zaměstnáváni za výrazně horších podmínek. Mají o několik stovek eur měsíčně méně," vysvětluje Erben, podle něhož nejsou zaměstnanci ve Wittenbergu pod tarifní smlouvou. "Z počátku přitom (Agrofert) sliboval, že tam budou lidé zaměstnáváni za stejných podmínek, to ale nedodržel," kritizuje poslanec.

"Ještě více než na Agrofert se ale zlobím na ty, kdo nesou politickou odpovědnost za to, že za své počínání Agrofert ještě dostává peníze," podotýká padesátiletý politik k dotaci 11,5 milionu eur, kterou český holding dostal na novou pekárnu ve Wittenbergu z rozhodnutí tehdejšího ministra hospodářství v Sasku-Anhaltsku Hartmuta Möllringa (CDU). Stát tak podle Erbena vlastně odměňuje podnikatelské rozhodnutí zavřít jednu pekárnu a jinde otevřít další, v níž lidé pracují za horších podmínek.

Jediným štěstím podle zemského poslance je, že pouze minimum propuštěných zaměstnanců pekáren Lieken zůstalo bez práce, neboť situace na pracovním trhu je velmi dobrá.