Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Porošenko na vojenské přehlídce volil ostrá slova, Ukrajina prý míří na Západ

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Kyjev - Bezpečnostní poradce Bílého domu John Bolton dnes v Kyjevě při setkání s prezidentem Petrem Porošenkem řekl, že Ukrajina pokročila na cestě vedoucí do NATO. Nicméně dodal, že má před sebou ještě hodně práce. Proti rozšíření aliance se tvrdě staví Rusko.

Bolton zdůraznil, že americké sankce proti Rusku zůstanou v platnosti, dokud Rusko nezmění své chování. "Bylo by nebezpečné zachovat nynější situaci s anektovaným Krymem a východem Ukrajiny, kde Moskva podpořila separatisty v konfliktu s Kyjevem," míní bezpečnostní poradce amerického prezidenta.

Porošenko mu poděkoval za sankce, které jsou podle něj účinné a nutí Rusko platit za porušování mezinárodního práva. Také Rusko motivují, aby se vrátilo do civilizované společnosti, stáhlo své vojáky z Krymu a z Donbasu na východě Ukrajiny, přestalo používat chemické zbraně a začalo vést civilizovanou politiku.

"Moskvu nezastaví fotbalové šampionáty, ani svatební tance, ani dárky v podobě plynovodů, ale jedině společný a silný postoj civilizovaného světa," prohlásil ukrajinský prezident.

"Prezident (Donald) Trump zdůraznil solidaritu a naši podporu nezávislé Ukrajině," řekl Bolton. USA neuznávají anexi Krymu. Bolton ujistil, že tento postoj zazněl i během Trumpovy červencové schůzky s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Helsinkách.

Témata:  Petr Porošenko Ukrajina NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy