Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecká politička utekla do Řecka a žádá azyl. Doma ji odsoudili za urážku Erdogana

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Atény - Bývalá turecká poslankyně, která je ve své zemi souzená za urážku prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a podporu terorismu, uprchla do Řecka a požádala tam o azyl.

Exposlankyně za tureckou prokurdskou Lidově demokratickou stranu (HDP) Leila Birliková (44) se vzdala řecké policii na hranici poblíž města Alexandrupoli. Policie ji v rámci azylového řízení obratem propustila na svobodu.

Politička byla letos v lednu odsouzena k 21 měsícům vězení za urážku Erdogana. Proti rozsudku se odvolala, byla propuštěna, ale bylo jí zakázáno opustit zemi.

Od neúspěšného pokusu o převrat v červenci 2016 a následném tažení vlády proti údajným strůjcům puče stoupá počet Turků, kteří překročí hranice a požádají v sousedním Řecku o azyl. Podle řeckých úřadů tam letos o azyl požádalo 1839 Turků.

V listopadu 2016 turecká policie pozatýkala více než desítku poslanců HDP, včetně dvou šéfů strany Selahattina Demirtaşe a Figen Yüksekdagové. Byli obviněni z terorismu kvůli údajným vazbám na militantní Stranu kurdských pracujících (PKK).

Témata:  Řecko Turecko Kurdové Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy