Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Džihádisté z IS drží na jihu Sýrie 27 rukojmí, studentovi už sťali hlavu

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Damašek - Islámský stát (IS) zadržuje na jihu Sýrie nejméně 27 rukojmí. Skupinu zejména žen a dětí džihádisté zajali během červencového útoku v syrské provincii Suvajdá. O život tehdy přišlo přes 250 lidí.

Informovala o tom dnes agentura AFP s odkazem na organizaci Human Rights Watch (HRW). Podle ní chce Islámský stát rukojmí využít při vyjednáváních se syrskou vládou a jejich spojencem Ruskem. "Braní rukojmích je válečný zločin," uvedla organizace. "Životy civilistů nemohou být využívány při vyjednávání," dodala.

Ozbrojenci během červencové ofenzivy unesli přes 30 lidí. Nejméně dvě osoby od té doby zemřely. 19letému studentovi teroristé sťali hlavu a zveřejnili videozáznam, 65letá žena zemřela kvůli blíže neupřesněným zdravotním problémům. Dvěma ženám se pak podařilo ze zajetí uprchnout. 

Provincie Suvajdá je obydlena převážně drúzy, kteří jsou podobně jako alávité prezidenta Bašára Asada šíitskou sektou. Tvoří asi pět procent z celkem 23 milionů Syřanů a žijí i v sousedním Libanonu a v Izraeli. Islámský stát se hlásí k sunnitské větvi islámu.

Témata:  Islámský stát Sýrie únos / rukojmí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy