reklama

Konečný seznam tento týden vybrala komise úředníků, historiků a zástupců developerské společnosti.

Ceci n'est pas une rue (v překladu "Tohle není ulice") je variací na nápis na obraze dýmky, který tvrdí, že "Tohle není dýmka". 

Mezi zbývajícími názvy lze najít také poctu významným ženám belgické minulosti. Ulice Chantal Akermanové připomene feministku a režisérku avantgardních filmů zesnulou v roce 2015 a Ulice Isaly Van Dienstové zase ženu, která se v 19. století stala první doktorkou v Belgii.

Některé ulice a pasáže ponesou jména tradičních belgických pochutin, jakými jsou hranolky, pralinky nebo třešňové pivo kriek. Z více než 1400 návrhů vybrala porota také několik optimistických jmen jako "Náměstí významných lidí", "Cesta k lepšímu světu" a "Cesta ke štěstí" nebo také úsměvné "Cesta 1" a "Cesta 2".

Iniciativa byla součástí snahy zvýšit zájem veřejnosti o projekt revitalizace oblasti Tour & Taxis severně od centra Bruselu. Čtvrť nese jméno německého knížecího rodu Thurn-Taxisů a kdysi byla místem železniční stanice a říčního přístavu plným skladišť, celních budov a telegrafních kanceláří. V 90. letech však začala oblast chátrat.