Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Američany už není spoleh? Macron volá po posílení evropské bezpečnosti

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Paříž - Emmanuel Macron v následujících měsících představí projekt posílení evropské bezpečnosti. Evropa se už podle francouzského prezidenta nemůže v této otázce spoléhat jen na USA.

"Musíme vyvodit všechny důsledky z konce studené války," řekl šéf Elysejského paláce před francouzskými velvyslanci v projevu o zahraniční politice země.

Debata o spolupráci v oblasti bezpečnosti by se podle Macrona měla týkat všech evropských zemí a Ruska, ovšem pod podmínkou, že bude dosaženo "podstatného pokroku" v jednáních s Moskvou o konfliktu v Donbasu.

Dialog by se měl podle Macrona zaměřit na "kybernetickou bezpečnost, chemické i konvenční zbraně, teritoriální konflikty, vesmírnou bezpečnost a ochranu polárních oblastí". Prezident dále chce, aby EU dokázala do konce roku vyjednat s Británií dohodu o brexitu. 

Témata:  EU Francie Emmanuel Macron USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy