Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německá média jsou zděšena děním v Chemnitz: Rasistická štvanice a barbarství

Policie Německo
Policie Německo
Foto: INT

Berlín - Německá média s vervou komentují poslední události v saském městě Chemnitz, kde po vraždě 35letého Němce došlo k útokům proti přistěhovalcům.

"Národnost podezřelého nikdy neospravedlňuje rasistickou štvanici, jak se odehrála v neděli v Chemnitzu," konstatuje deník Stuttgarter Zeitung, podle něhož jsou takové události hnány těmi nejnižšími instinkty. "Braní spravedlnosti do vlastních rukou, po kterém tito lidé lační, je jen formou barbarství," upozorňuje list.

"Kde může dojít ke štvanicím, tam skončil právní stát," varuje deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Kdo vyzývá k honu na lidi jiného původu, je štváčem. Již účast na sroceních, z nichž jsou ohrožováni lidé, je trestná. Stát, a jenom stát, je zodpovědný za veřejnou bezpečnost," zdůrazňuje list. Zároveň má za to, že po vraždě v Chemnitzu zprvu vše fungovalo tak, jak mělo, když se rychle podařilo zadržet dvojici podezřelých mužů ze Sýrie a z Iráku.

"Selhání bezpečnostních úřadů má systém. Už mnoho let vláda zlehčuje pravicový extremismus," míní deník Süddeutsche Zeitung. "Ministerský předseda Kretschmer a jeho vláda musí konečně pochopit, že pravicový extremismus představuje nebezpečí - nejen pro lidi s tmavou barvou pleti, ale pro soudržnost společnosti," dodal list.

"Právní stát v Sasku stojí před zatěžkávací zkouškou. Politici, policie a tajná služba musejí přesně sledovat, (co se děje), a postupovat důrazněji. Jinak série pravicově radikálních a xenofobních činů v Sasku nikdy neskončí. Pomůže jen jedna strategie: nulová tolerance," míní zase list Neue Osnabrücker Zeitung.

Témata:  Německo neonacisté extremismus Chemnitz policie Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy