reklama

Mezi účastníky demonstrace Pro Chemnitz byli podle policie také pravicoví extremisté a fotbaloví hooligans.

Z řad radikálů i od účastníků opačně zaměřené demonstrace pořádané stranou Levice občas létaly lahve a petardy. Policie na obou stranách zaznamenala také lidi, kteří se v rozporu se zákonem maskovali. V některých případech museli policisté nasadit i vodní děla a slzný plyn.

Protestu pravicově populistického hnutí Pro Chemnitz se zúčastnilo kolem 6000 lidí, na protidemonstraci se jich sešlo asi 1500.

Rozbuškou napětí se stal spor, který si v noci na neděli vyžádal jednoho mrtvého a dva zraněné. Mrtvým je německý občan. Podezřelými jsou dva mladí muži z Iráku a Sýrie, které soud poslal do vazby. 

Už v neděli odpoledne se kvůli činu uskutečnila dvojice protestů, do nichž se zapojili i pravicoví extremisté. Radikálové navíc napadali přistěhovalce a neněmecky vypadající osoby, což v Německu způsobilo pozdvižení.

Štvanice a nenávist nemají podle Merkelové (CDU) v právním státu co dělat. "Za prvé, v noci ze soboty na neděli byl zabit člověk a naštěstí jsou už zatčeni podezřelí. Je to hrozná událost," připomněla dnes Merkelová.

"Za druhé, to co jsme potom viděli, je něco, co v právním státu nemá žádné místo. Máme videozáznamy, které ukazují, že se odehrály štvanice, že se lidé srocovali, že na ulicích byla nenávist, a to nemá s naším právním státem nic společného," zdůraznila šéfka německé vlády po jednání s premiérem Chorvatska Andrejem Plenkovičem.

Ministr vnitra Horst Seehofer (CDU) dnes stejně jako Merkelová vyjádřil soucit pozůstalým po zavražděném. Zároveň zdůraznil, že tento případ a jeho dopad na společnost nemůže sloužit jako výzva k násilí nebo výtržnostem. 

Saský premiér Michael Kretschmer (CDU), jehož vláda je za přístup k pravicovým radikálům opakovaně terčem kritiky, dnes uvedl, že stát si nenechá vzít mocenský monopol.